AARDE: TRANSFORMATIE EN REALISATIE

 

De bewegingen in de natuur en de seizoenen vinden ook plaats in de mens. Daar we als mens een deel van de natuur zijn vinden deze bewegingen ook plaats in de mens. Deze bewegingen vertalen zich duidelijk in fysieke en niet fysieke kenmerken.

Als alle elementen stromen, loopt alles op rolletjes. Maar zodra er een blokkade ontstaat, heeft dit invloed op de gehele mens en ook op de volgende elementen.

De belangrijkste kenmerken van Aarde betreft de transformatie en transport, de organen Maag en Milt zijn hiermee belast. Net als in de natuur is Aarde belast met het verzamelen, vervoeren en verwerken van voeding. Niet alleen fysieke voeding maar ook mentale en emotionele voeding: je gedachten, emoties en je hele psyche.

 

Aarde heerst als enige van de 5 elementen over meerdere periodes, een korte periode van 20 dagen tussen de seizoenen. Eigenlijk correspondeert Aarde meer met een overgangsfase dan een seizoen.

Aarde zorgt ervoor dat 2 seizoenen vloeiend in elkaar overlopen, maar gevoelige mensen zullen toch merken: er zit verandering in de lucht. De energie van het ene seizoen neemt af, keert even naar binnen om zich te vernieuwen en keert weer terug om het volgende seizoen in te gaan. Het is alsof de natuur even haar ademt inhoudt.

Aarde zorgt voor 60% van je energie niveau.

 

Zorgen is een belangrijk thema in de het element Aarde.

Maar in disbalans kan het gebeuren dat je meer zorgt voor anderen dan voor jezelf. En dat kost energie. Het is net als in het vliegtuig, eerst je eigen zuurstofmasker opzetten en dan dat van je kind. Dit is de waarheid. Als je niet zorgt voor jezelf, kun je ook niet voor een ander zorgen. Dan gaat de balans eruit en wordt zorgen, bezorgd zijn, je zorgen maken en overbezorgd zijn. Dit alles gaat ten koste van je Aarde-energie die zo belangrijk is voor je totale energie.

 

Het element Aarde:

 • De zachte weefsels zoals de spieren en het bindweefsel worden gevoed door de Aarde-energie. Belangrijk voor de elasticiteit en de stevigheid van die weefsels, nl een strakke huid en strakke billen en voorkomt cellulite. Zorgt ervoor dat je soepel kunt bewegen.
 • Wanneer het steunweefsel sterk en soepel blijft zijn de bloedvaten dat ook, denk maar aan spataders, aambeien, bloedneuzen, overmatige menstruatie, enz…
 • Mentale voeding: Aarde heeft alles te maken met voeding, niet alleen fysieke maar ook mentale en emotionele voeding. Aarde heeft je energie om het denkproces mogelijk te maken. Belangrijk het zorgt er ook voor dat geestelijke voeding wordt getransformeerd en getransporteerd. Wanneer dit goed verloopt dan ervaar je rust van geest en ben je kalm en stabiel in je denken. Je hebt heldere inzichten en krijgt regelmatig nieuwe ideeën.

Denk maar aan de spreekwoorden:

 het ligt op mijn maag, ik moet het even verwerken,…

 

Bij teveel denken of zorgen maken, kan zelfs de spijsvertering  verstoord raken.

 • De kracht van het centrum, de zwaartekracht heeft ook invloed op de psyche van de mens. Hoe meer contact met je eigen centrum hoe meer evenwicht in jezelf. En sta je met je voeten stevig op de grond.
 • Durven contact maken met je centrum, daar de energie van de Aarde naar binnen beweegt. Dit geeft je het vermogen om bij jezelf naar binnen te kijken, zodat je kunt checken, hoe is het eigenlijk met mij? Je bent in balans wanneer je goed voor jezelf zorgt, dan help je anderen voor zover je kunt, maar nooit ten koste van jezelf.

Disbalans:

 • Vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, voedselallergieën, overgewicht, maagklachten, opgezette buik, spataders, aambeien, celluliti, verzakking van organen, zwak bloed, oedeem, myomen, witte vloed, acné, reuma,…

 

Het denkproces verloopt minder goed. Mensen met tekort aan geestelijke voeding proberen het medeleven van anderen af te dwingen. Ze gedragen zich hulpeloos, afhankelijk, doen overdreven sympathiek en geven de gekste cadeautjes.

Kan een situatie veroorzaken waarbij iemand helemaal geen geestelijke voeding zoekt; nl. Voert liever geen discussies, vraagt niet door en geeft de voorkeur aan zwijgen. Maar de disbalans kan ook de andere kant doorslaan, dan gaat het leven meer in gedachten afspelen, en gaan de gedachten een eigen leven leiden. Zo verlies je de contact met werkelijkheid en ontstaat dwangmatig gedrag.

 • Piekeren en malen
 • Te weinig zorg voor jezelf
 • Zorgen maken en bemoeien
 • Ongeaard en onzeker
 • Niet naar binnen kunnen kijken
 • Verzamelen van aardse bezittingen

 

Tips:

Aarde – energie draait om voeding, wat heel belangrijk is, maar ook de niet fysieke kant is nog belangrijker.

 • Voeding: niet koud en rauw, geen suiker en minder zuivel
 • Besteed aandacht hoe je eet: geniet van je eten, neem de tijd om te eten, kauw je eten goed. Start de dag met een goed en stevig ontbijt!!
 • Beweging, genieten van een wandeling, fietsen, zwemmen, yoga. Voel wat goed voelt voor jezelf.
 • Goede voeding voor de geest; welke mentale voeding heb je nodig? Verdiep je ergens in, gewoon omdat het jouw voedt. Mentale voeding is nodig maar ook niet overdrijven. Belangrijk een goed evenwicht tussen aardse en de geestelijke voeding.
 • Aanraking: het Aarde-element is dol op aanraking. Dus een verzorging is een weldaad voor Aarde. Het haalt de knopen uit je weefsels, ontspant je enorm en zorgt dat de vibratie van de cellen corresponderend met het element verhogen. Heeft een lichamelijke en mentale opkuis. Verwen je huid ook thuis , want aanraking en eren van je lichaam is belangrijk.